Voor- en nadelen van de vluchtelingen/migrantenstroom

18 Oct

Ik heb hieronder de voordelen en nadelen onder elkaar gezet van de recente vluchtelingen/migrantenstroom:

Eerst de nadelen:

Nadelen:

 1. Extreemrechts en fascisten in heel Europa doen het prima in de peilingen.
 2. Toename van geweld tegen asielzoekers, asielzoekerscentra, Moslims en Islam.
 3. Onrust, onzekerheid en bezorgdheid in West- en Oost-Europa onder veel gewone burgers, die tot nu toe helemaal niet rechts of extreemrechts zijn.
 4. Toename van (online) haat en polarisatie.
 5. Dublin-regulering bestaat effectief niet meer.
 6. Verdrag van Schengen wankelt (hek tussen EU-staat Bulgarije en Turkije, hek tussen EU/Schengenstaat Hongarije en Servië, hek tussen Hongarije en EU-lid Kroatië)
 7. EU heeft zich volledig afhankelijk gemaakt van Turkije omdat alleen Turkije de migrantenstroom naar Griekenland kan stoppen. Oftewel: Turkije heeft de EU bij de ballen. Erdogan kan concessies eisen van de EU op het vlak van een mogelijk Turks EU-lidmaatschap, het Syrie-beleid en de EU-houding tov de PKK.
 8. Tot nu toe dit jaar ongeveer 3500 verdronken migranten.
 9. Door het vertrek van zoveel Syriers vinden er in Syrie zelf verstrekkende demografische veranderingen plaats die nog eeuwenlang gevoeld gaan worden in het etnisch- en religieus zo diverse Syrie.
 10. Totale braindrain. Jonge Syriers, Irakezen en Afghanen die vanwege de vergrijzing nu plotseling “super handig uitkomen om de welvaart in West-Europa te behouden”. (Volslagen bizar natuurlijk, want het zijn Syrie, Irak en Afghanistan die na het einde van de oorlogen opgebouwd dienen te worden, niet Duitsland, Zweden of Nederland!)
 11. Duizenden Syriers die hun dorpen en steden zouden verdedigen tegen ISIS, Al-Qaeda of Assad, zitten nu voor zich uit te kijken in een asielzoekerscentrum ergens in Duitsland of Nederland en vechten niet tegen ISIS, Al-Qaeda of Assad. (Trouwens, grote kans dat u en ik dezelfde afweging hadden gemaakt wanneer we de keuze hadden tussen vechten in Syrie of in vrede leven in Duitsland.) Maar feit blijft dat er steeds minder mensen overblijven die tegen ISIS-vechten. (NB: ISIS wordt dus alleen maar sterker. Strijders reizen nog dagelijks bijna ongehinderd vanuit de hele wereld (inclusief vanuit Nederland!) via zuid-Turkije naar het kalifaat in noordoost-Syrie en noordwest-Irak.
 12. Ongeveer 20.000 minderjarigen (kinderen dus) zijn door hun familie ALLEEN op boten gezet in de hoop dat ze het maken naar Duitsland, Zweden of Nederland. Deze kinderen (tussen de tien en de zestien) reizen dus gedwongen alleen. De families denken dat kinderen niet zullen worden teruggestuurd door de Europese autoriteiten. De families hopen dat de kinderen in het rijke Europa geld gaan verdienen en een deel daarvan opsturen naar de familie in bv Egypte, Libanon, Syrie, Irak of Afghanistan. U zult snappen dat deze alleen-reizende kinderen veelal totaal getruamatiseerd zijn en een makkelijk doelwit vormen om misbruikt te worden tijdens de reis of na aankomst in Europa. Alleen in Zweden arriveerden dit jaar al 12.000 (!) alleenreizende kinderen.

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Gelukkig is er ook een fiks aantal voordelen.

Voordelen:

 1. Een paar duizend Duitsers en Nederlanders hebben korte tijd eindelijk een interessante Facebookstatus gehad. “Vandaag vluchtelingen helpen!”. Of: “Nu inzamelen: Wie heeft er nog kleding over? #vluchtelingen” of: “Ik zeg: Niemand is illegaal.”
 2. Ongeveer 700.000 mensen die vanuit Syrie, Irak en Afghanistan naar het veilige Turkije zijn gevlucht (waar ze inderdaad een marginaal bestaan hadden) krijgen in West-Europa een toekomst. Oftwel: Een kamer, een paar honderd euro, een reisdocument en ze gaan de baantjes doen waar de mensen uit punt 1. geen zin in hebben. (Trouwens, het helpen van 700.000 mensen is mooi maar ‘t blijft natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat van armoede, uitzichtloosheid en economische onrechtvaardigheid. In perspectief: Op de schaal van wereldellende is 700.000 een kleine wijk in Karachi.)
 3. Paar honderd Syrische-, Turkse- en Libische-mensensmokkelaars zijn miljonair geworden.
 4. Pauw had genoeg onderwerpen voor z’n show.
 5. In absolute termen zijn de meeste mensen die vanuit Syrie via Turkije naar West-Europa vertrekken Soennitische Arabieren. Maar in percentages vertrekken meer Koerden, Christelijke Arabieren of andere minderheden vanuit het Midden Oosten naar West-Europa. Dat vertrek komt veel spelers in het Syrie-drama heel goed uit. Zo is het handig voor Turkije dat relatief veel Koerden vertrekken. Fijn ook voor ISIS dat ze hun Koerden en Christenen in Duitsland kunnen dumpen. En prima voor Assad dat honderdduizenden Soennieten uit noord-Syrie (die grotendeels pro-revolutie waren), nu zitten in Turkije of in Duitsland, Zweden of Nederland. Met andere woorden: Die pro-revolutiebevolking komt nooit meer terug naar Syrie, wat Assad prima uitkomt.

einde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: