FRAUDE: SYRIERS KOPEN “VERLOREN” NEDERLANDSE PASPOORTEN EN VLIEGEN VAN TURKIJE NAAR SCHIPHOL

7 Feb

Van onze correspondent Harald Doornbos

REYHANLI, Turkije (DPD) – Syriers hebben een nieuwe manier gevonden om Nederland te bereiken en er asiel aan te vragen: Ze reizen in toenemende mate van Istanbul naar Schiphol op originele Nederlandse paspoorten die door Nederlanders expres als verloren zijn opgegeven. Turkse mensensmokkelaars kopen deze “verloren” paspoorten op en verkopen ze door aan Syriers die enigszins lijken op de paspoortfoto. Nederlanders die hun “verloren” paspoort” verkopen krijgen hiervoor vierduizend euro. De Turkse mensensmokkelaars doen daar nogeens vierduizend euro bovenop. Syrische vluchtelingen betalen tussen de acht- en tienduizend euro voor een “verloren paspoort. ”

De Syrische zakenman Abu Khalid, (niet z’n echte naam) heeft een slechtlopende zaak aan de hoofdstraat in het Turkse stadje Reyhanli, op zes kilometer van de Turks-Syrische grens.  Maar ondanks de slechte business is Abu Khalid, een etnische Koerd, blij en tevreden. “M’n vrouw heeft onlangs Nederland bereikt,” zegt hij, “Daar heeft ze asiel aangevraagd.” In z’n enthousiasme vertelt hij de naam van plek in noord-Nederland waar z’n vrouw inmiddels is ondergebracht. “Maar misschien is het beter om in de krant niet precies te noemen waar ze nu zit,” vraagt hij, “we hebben de tocht naar Nederland niet helemaal legaal gedaan namelijk.”

Dan legt hij uit hoe z’n vrouw erin is geslaagd om naar Nederland te komen en er asiel aan te vragen. “We waren altijd aanhangers van de Syrische revolutie,” zegt Abu Khalid, “maar extremisten hebben het in Syrie overgenomen. Dus we zijn naar Turkije gekomen. Hier heb ik een zaak opgezet.”

Maar Turkije beviel niet voor Abu Khalid, z’n vrouw en hun zes kinderen – weinig geld, weinig kansen en geen mogelijkheid om ooit een Turkse paspoort te krijgen.

“We wilden naar het Westen omdat je daar wel normaal kunt leven,” zegt Abu Khalid, “maar op een Syrisch paspoort kan je slechts naar Turkije komen, je kunt Europa niet in.”

Hij vond het echter te gevaarlijk om met z’n familie illegaal een boot te nemen van Turkije naar Griekenland of Italie. “Velen verdrinken of worden over boord gegooid,” zegt hij.

Dus toen Abu Khalid, die uit een relatief rijke familie komt, hoorde van een nieuwe manier om Europa te bereiken, was hij onmiddelijk geinteresseerd.

En die nieuwe manier gaat als volgt: Europeanen, waaronder relatief veel Nederlanders, doen alsof ze hun paspoort zijn verloren. In werkelijkheid verkopen ze hun paspoort voor ongeveer vierduizend euro aan mensensmokkelaars in Turkije.  De Nederlanders beloven aan de mensensmokkelaar  da ze hun “verloren” paspoort een jaar niet als gestolen of verloren opgeven bij de Nederlandse politie of autoriteiten. Volgens Syriers in zuid-Turkije zijn de Turkse mensensmokkelaars “alleen geinteresseerd in de paspoorten van lichtgetinte Nederlandse staatsburgers met zwart haar.” Dit om de kans te vergroten dat een Syrische vluchteling lijkt op de pasfoto op het paspoort.

De mensensmokkelaars kopen zo vele honderden “verloren” Europese paspoorten op. Syriers die naar Europa willen, sturen vervolgens een foto van zichzelf naar de mensensmokkelaar. Die vergelijkt de foto van de Syrier met de pasfoto’s op de vele paspoorten die hij bezit. Als de Syrier enigszins lijkt op een pasfoto van een Europees paspoort kan de Syrier dit paspoort kopen voor tussen de acht- en tienduizend euro.

Met dat “verloren” – maar nog altijd geldige en originele paspoort – koopt de Syrier een vliegticket Istanbul-Amsterdam. De mensensmokkelaar heeft ondertussen een valse “entry stempel” en visum voor Turkije in het paspoort gezet. Make-up en kledingadviezen zorgen er veelal voor dat de Turkse paspoortcontrole op de luchthaven niet doorheeft dat de reiziger een ander persoon is dan de eigenaar van het paspoort. In het vliegtuig vernielt de Syrier het paspoort, zodat de echte eigenaar van het paspoort niet in de problemen komt. Bij aankomst op Schiphol, of andere Europese luchthavens, vraagt de Syrier bij het verlaten van het toestel onmiddellijk asiel aan.

Een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland zegt desgevraagd dat mensen die bij aankomst op Schiphol asiel aanvragen, niet kunnen worden teruggestuurd naar het vliegtuig waar ze uitkwamen. “Als je asiel aanvraagt, moet die aanvraag in behandeling worden aangenomen,” aldus een woordvoerder.

Omdat het Nederlandse paspoort in het vliegtuig wordt vernietigd, is het vrij lastig om erachter te komen op welke naam het “verloren” paspoort stond. Nadat het de Syrier is gelukt om Nederland binnen te komen, meldt de mensensmokkelaar aan de originele eigenaar in Nederland dat hij of zij z’n paspoort als “verloren” of “gestolen” kan opgeven bij de politie. Vervolgens vraagt de Nederlander een nieuw paspoort aan, die natuurlijk opnieuw voor vierduizend euro verkocht kan worden aan de smokkelaars in Turkije.

“M’n vrouw stuurde haar foto naar zo’n smokkelaar,” vertelt Abu Khalid, “Die man zei dat hij wel een Nederlands paspoort had van iemand waar m’n vrouw een beetje op leek.Ze is toen gewoon op dat paspoort naar Amsterdam gevlogen en heeft asiel aangevraagd. We hopen nu op familiehereniging zodat we ons voor altijd in Nederland kunnen vestigen.”

De smokkelaar had een kantoortje in Istanbul. “Er waren nog veel meer Nederlandse paspoorten waar we uit konden kiezen,” vervolgt hij, “Maar we kozen natuurlijk het document met de pasfoto waar m’n vrouw het meeste op lijkt.” Volgens hem waren de meeste paspoorten Nederlands, maar de smokkelaar beschikte ook over “Noorse-, Duitse- en Franse paspoorten.”

Nader onderzoek ter plekke leert dat gedurende het laatste half jaar tenminste vijf andere Syriers op deze manier langs de Turkse paspoortcontrole zijn gekomen en op Schiphol zijn aangekomen. Het echte aantal Syriers die zo in Nederland belandde kan vele, vele malen hoger zijn.

In totaal vond deze krant de mobiele telefoonnummers van zes Turkse mensensmokkelaars die de “verloren-paspoort-truc” gebruiken. Zij zijn druk bezig zijn om zoveel mogelijk geld te verdienen met de smokkel van Syriers naar Europa. De smokkelaars opereren onder andere in Istanbul, Gaziantep en Mersin. Geen van de zes mannen die de telefoon opnamen, was bereid met een journalist te spreken.

Volgens Abu Khalid heeft hij achtduizend euro betaald voor het “verloren” Nederlandse paspoort waarop z’n vrouw naar Nederland reisde. “De smokkelaar zei tegen ons: Vier duizend euro gaat naar de Nederlander die z’n paspoort bechikbaar heeft gesteld en vierduizend voor hem omdat hij veel onkosten heeft.”

Abu Khalid: “Sommige mensen worden rijk aan onze ellende.”

einde tekst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: