Trends in 2014 in het Midden Oosten en omgeving:

1 Jan

In het kort zijn dit wat ik beschouw als de belangrijkste ontwikkelingen voor 2014 in het Midden Oosten en omstreken:

1.Intensivering van het “Soennieten-Sjiieten- conflict in vooral Syrië, Irak, Libanon en Pakistan.

2. Syrië oorlog gaat ook volgend jaar gewoon door. Verwacht niets van door de VN gesponsorde vredesbesprekingen eind januari in Zwitserland. De ISIS en Jabhat al Nusra gaan nog sterker worden. Beide groepen zijn Al-Qaeda en voor een internationale islamitische revolutie, vooral richting Saoedi Arabië. Minder radicale groepen hebben zich verenigd in het Islamistische Front. Zij zijn alleen voor een Islamitische revolutie in Syrië en lijken juist pro-Saoedi Arabië. Verwacht groeiende rivaliteit (strijd wellicht) tussen ISIS/Jabhat al Nusra en het Islamitische Front.

De min of meer seculiere strijdgroepen van het Free Syrian Army bestaan eingelijk niet meer. Ik raad de generaal van het FSA dan ook aan om een hamburgertent te beginnen in Dubai of Amsterdam of zo.

Assad gaat ook dit jaar niet verliezen. Hij wordt gesteund door Rusland en door Hezbollahstrijders uit Iran en sjiitische militieleden uit Irak. Als ondanks al deze steun Assad dreigt te vallen, is de kans extreem groot dat Iran troepen stuurt naar Syrië. Geen exit Assad dus.

Als Turkije in 2014 onder Westerse druk haar grens dichtgooit met rebellengebied in Syrië, is het over en uit voor de rebellen. Zonder wapens en internationale jihadisten die vanuit Turkije naar Syrië komen, gaat Assad vrij snel winnen.

3. Einde van anti-Westen-politiek van Iran. Het sjiitische Iran gaat in 2014 steeds vriendelijker doen tegen Amerika en haar Westerse bondgenoten. Deze trend was al zichtbaar in het tweede deel van 2013 toen de VS en Iran een nucleaire-deal sloten. Dit omdat Iran zich realiseert dat het gevaar meer komt van Soennitische landen in de Golf (vooral  Saoedi Arabië) en van radicale Soennitische groepen in het Midden Oosten (Al-Qaeda etc) dan van het Westen. Omdat Sjiieten een kleine minderheid vormen van alle moslims (10%) realiseert Iran dat ze op het zelfde moment niet twee conflicten kan voeren tegen en het Westen en tegen steeds militantere Soennieten in de regio. Als Iran niet uitkijkt worden drie van haar bondgenoten (Assad, maliki en Hezbollah) onder de voet gelopen door soennieten.

4. Irak is een ellende en wordt een nachtmerrie. Het ISIS (Al-Qaeda in Irak en Syrië) is een opstand begonnen in het soennitische West-Irak. Dit deel heet de Anbar provincie. Belangrijke steden hier zijn Ramadi en Falluja. Het lukte de Amerikaanse bezettingstroepen destijds al nauwelijks om rust te brengen in dit deel van Irak. De sjiitische premier Maliki voert nu hetzelfde gevecht. Probleem voor Maliki is dat Anbar grens aan rebellengebied. ISIS probeert Al-Qaeda gebied in Syrië te koppelen aan Al-Qaeda territorium in Irak.

5. ISIS zal hetzelfde proberen te doen met het noorden van Libanon, dat overwegend Soennitisch is. Plan van ISIS is dus om Soennitisch gebied in Libanon, Syrië en Irak met elkaar te verbinden. Verwacht dus weer aanslagen in Libanon in 2014 om daar de sektarische vlam in de pan te doen slaan. Er zijn vermoedens dat ISIS ook gaat proberen om Jordanië te destabiliseren. Niemand die weet of dat ook gaat lukken in 2014.

6. Egypte zal in 2014 in toenemende mate geplaagd worden door aanslagen van soennitische radicalen tegen de seculiere autoriteiten die na een staatsgreep eerder dit jaar het Moslimbroederschap hebben afgezet en verboden.

7. Situatie in het in stadstaatjes verdeelde Libië is hopeloos, maar op de een of andere manier blijft het er relatief rustig. Problematisch blijven echter delen van oost-Libië rondom Benghazi en Derna die de facto in handen zijn van pro Al-Qaeda groepen. Vraag is: Lukt het Libië om een “regeringsleger” op te richten dat loyaal is aan Tripoli en dat oost-Libië kan heroveren op radicale Islamisten.

8. Pakistan blijft vrij rustig in 2014. Grote vraag is of de regering van premier Nawaz Sharif een vredesakkoord kan sluiten met de TTP, de Pakistaanse taliban. De kans hierop lijkt vrij klein aangezien de door Afghanistan gesteunde TTP wordt geleid door een extremistische commandant. Hij gaf niet alleen opdracht het meisje Malala te vermoorden, maar tevens is hij voor jihad in Pakistan. Aan de andere kant – je weet nooit hoe een balletje rolt in Pakistan.

Omdat de Amerikanen van plan zijn om dit jaar het grootste deel van hun troepen uit Afghanistan terug te trekken, steunt Pakistan talibangroepen die willen vechten in Afghanistan. (In)directe controle over Afghanistan is extreem belangrijk voor Pakistan. Dit omdat India en Iran bondgenoten zijn van de Afghaanse president Karzai en van de groepen die in 2001 de Noordelijke Alliantie vormden. India en Iran zijn met duizenden geheim agenten aanwezig in Afghanistan. Als pro-Pakistaanse talibangroepen het gezag overnemen in Kabul, Kandahar, Jalallabad en Herat zullen de Iraniers en Indiers eruit worden gegooid. Pakistan hoeft zich dan geen zorgen te maken dat ze na haar oostgrens ook nog een keer aan haar noordwestelijke grens wordt bedreigd door India.

Pakistan is dus pro-jihad in Afghanistan maar anti-jihad in eigen land waar het Pakistaanse leger een verbeten strijd voert tegen de Pakistaanse taliban TTP.

Over ex-president Musharraf die is aangeklaagd in Pakistan: Mijn bronnen zeggen dat hij niet veroordeeld gaat worden omdat hij nog veel vriendjes heeft in het leger heeft. En het Pakistaanse leger is een zeer belangrijke machtsfactor in het land. Premier Sharif heeft zeker geen hele goede banden met het leger. Probleem voor Musharraf is dat hij een beetje door z’n geld heen is. En geld is vaak macht. Dus we zullen zien of Musharraf al dan niet Zulfikar Ali Bhutto gaat opvolgen – aan de galg.

9. Ik weet niet genoeg van de situatie in Tunesië, Algerije, en Marokko, dus daar kan ik weinig over zeggen. En omdat ik me niet bezighoud met Israel/Palestina-conflict kan ik daar ook niet veel zinnigs over vertellen.

einde

3 Responses to “Trends in 2014 in het Midden Oosten en omgeving:”

 1. simonfousertblog January 2, 2014 at 5:03 pm #

  Reblogged this on Simon Fousert.

 2. Timmo January 2, 2014 at 8:01 pm #

  Dank voor uw gedurfde voorspelling! Ik kan het grotendeels vinden met bovenstaande.
  Ik ben wel wat pessimistischer over Libië. De staat zal daar zwak blijven, en het kan niet anders dan dat er een soort stammenstrijd gaat losbarsten. Aangaande Syrië/Libanon: het is ook sterk de vraag hoe lang Israël zich kan permitteren om zichtbaar afzijdig te blijven als het conflict zich verplaatst richting Libanon. Dit kan potentieel uitgroeien tot een regionaal conflict. Het kan zelfs zo zijn dat Assad daar op een gegeven moment op zal aansturen: een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  Tunesië, Algerije en Marokko zullen last krijgen van radicalen met wapens die de grens oversteken vanuit Mali of Libië. In alle drie de staten zijn ze echter gewend om terreur te bestrijden (en krijgen de nodige Dollars er voor van Amerika), dus daar verwacht ik relatieve rust.

 3. marionmeulenbroek January 5, 2014 at 11:28 am #

  Het is een erg pessimistisch scenario. Ik mis in je analyse wat er zou kunnen gebeuren als Erdogan valt.
  Daarnaast kan het zo zijn dat, met het sterker worden van Assad, al-Qaeda achtige groepen zich naar Iraq verplaatsen.
  Egypte wordt geteisterd door binnenlands verzet, niet door al-Qaeda achtige elementen. Behalve dan het door Hamas geïnspireerde ABAM. Maar die staan onder hevige druk van het leger. En de steun van tunnelsmokkelaars voor hen brokkelt af. Anders dan de meesten zie ik het voor Egypte positief in – tenminste, als ik de mensenrechten even vergeet. Die hollen bergafwaarts, met name voor de democraten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: