BIZAR: WIKIPEDIA-PAGINA GEKIDNAPTE NL’er MOET WEG WANT “HIJ HEEFT NIETS BIJZONDERS GEDAAN”

28 Sep

Ik noem niet snel iemand een ongevoelige droplul. Maar vandaag dus even wel.

Gisteren klaagde ik er op twitter over dat bijna niemand in NL interesse toont voor de door Al-Qaeda gekidnapte NL’er Sjaak Rijke.  Ook vond ik het gek dat hij zelfs nog geen pagina heeft op Wikipedia.

Iemand was het daar klaarblijkelijk mee eens. Want binnen 45 minuten was iemand zo vriendelijk om een pagina te maken over Sjaak Rijke op Wikipedia. Helemaal top natuurlijk. Rijke zal er niet door vrijkomen, maar alle beetjes aandacht helpen.

Maar wat schetst vandaag m’n verbazing?

De Wikipedia -pagina van Sjaak Rijke is er nog wel, maar er staat een grote banner boven met de kop: “Past dit onderwerp bij Wikipedia?”

Daaronder staat: “Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie.”

wikisjaakrijke222

Met andere woorden: er is geklaagd door iemand binnen Wikipedia die vindt dat gekidnapte Sjaak geen Wiki-entry mag hebben.

Ik heb even uitgezocht wie daar bezwaar tegen heeft. En waarom in vredesnaam?!

Het bezwaar tegen de Sjaak Rijke wiki-pagina is aangetekend door een Wikipedia gebruiker genaamd Sonty567. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Sonty567).

Deze Sonty567 bemoeit zich verder niet met de discussie. Hij krijgt echter bijval van een Wiki-medewerker uit Valkenswaard genaamd: Mbch331. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Mbch331)

In de wiki-discussie legt Mbch331 keurig uit waarom hij vindt dat Sjaak Rijke geen Wikipedia-pagina verdient en de bestaande moet worden gewist.

Op 27 sep 2013 22:42 (CEST) schrijft hij:

“Een ontvoering in het buitenland maakt iemand nog niet E. Verder niets bijzonders gedaan.”

E. staat voor “Encyclopedisch”. Oftewel: Iemand die niet E is, is niet belangrijk genoeg.

En Mbch331 uit Valkenswaard gaat door met z’n pleidooi om Sjaak Rijke te weren van Wikipedia:

“Bedenk even dit: is de maatschappelijke impact echt groot? Er zijn dan wel een aantal bronnen, maar ik kan mij niet herinneren dat hij in het 20.00 uur journaal is genoemd. Behalve een Nederlands Twitterbericht (Twitter is doorgaans geen bron) geen Nederlandse bronnen. Hoe erg dit misdrijf ook is, het lijkt mij niet een relevante ontvoering. “

Terwijl andere Wiki-medewerkers het niet eens zijn met Mbch331, doet onze gevoelige jongen uit Valkenswaard er nog even dit schepje bovenop:

“is deze ontvoering echt relevant? Deze man is wel vaker in het nieuws geweest, maar vooral doordat het al zo lang duurt.”

Wikipedia is een prachtige uitvinding, daar hoor je me niet over klagen. Maar er zit een ongevoelige droplul tussen de medewerkers.

Hieronder kunt u het zelf lezen:

wikisjaakrijke

Einde tekst (Harald Doornbos)

5 Responses to “BIZAR: WIKIPEDIA-PAGINA GEKIDNAPTE NL’er MOET WEG WANT “HIJ HEEFT NIETS BIJZONDERS GEDAAN””

 1. Laurens Wim September 29, 2013 at 6:50 am #

  Beetje jammer dat het niet klopt wat je zegt. De laatste twee citaten die je noemt zijn helemaal niet van mbch331.

  • haralddoornbos September 29, 2013 at 11:47 pm #

   zijn wel van mbch331, lees het nog maar een keer over.

 2. Johan September 29, 2013 at 2:55 pm #

  Tot nu toe geen enkel probleem bij de Engelse versie van deze pagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Sjaak_Rijke

 3. vdbelt September 29, 2013 at 4:46 pm #

  Vooropgesteld vind ik de woordkeuze van de wil in medewerkers weinig subtiel.

  Waar ik me wél in kan vinden is dat bepaalde pagina’s geweerd worden, vanwege een gebrek aan ‘relevantie’ – hoe cru dat dan ook mag klinken. Het lijkt mij dingen in een encyclopedie komen, omdat ze maatschappelijk relevant blijken. Naar mijn idee is dat ook de meest logische volgorde: eerst relevantie, dan een artikel – en niet zoals hier het geval is andersom.

  Ben overigens geen moderator op wikipedia, maar -hoe triest ook- is het nou eenmaal zo dat bepaalde ‘incidenten’ minder sterk (of niet) worden opgepikt door de nationale media. Heeft helaas ook veel te maken met de commerciële belangen die kranten in het algemeen dienen, maar dat maakt het m.i. niet geheel redelijk om wikipedia te verwijten dat het niet gebruikt mag worden als veredeld ‘publicatieplatform’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: